Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Pannonhalmi Borvidék

Pannonhalmi Borvidék információk

A Győr meleltti Pannonhalmi Dombság borvidéke

 
A Bakony legészakibb nyúlványain a Pannonhalmi Dombság három vonulatának  délkeleti-, déli és délnyugati lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. A vidék történelme, társadalmi és gazdasági fejlődése jelentősen összefüggött a szőlőtermeléssel, a szőlő kultúrával.

Ezt erősítette meg Pannónia Szent Hegyén, Géza fejedelem által alapított bencés monostor is, ahol az államalapítás után 997-től szőlőt, bort termeltek a Főapátság  uradalmaiban, falvaiban. A bencés rend papjai a szószékről, de a gyakorlatban is segítettek az uradalom lakosainak a fejlett szőlőtermesztés és borászat elsajátításában. A XIX. században az apátsági nagybirtok mellett kisebb szőlőbirtokok is foglalkoztak árubor termelésével, amelynek a filoxéra kór vetett véget.

Több évtizedes szünet után a borvidék 1990-ben jött létre s jelenleg Pannonhalmi borvidék néven működik. A Győr környéki borvidék 15 települést foglal magába. Földrajzilag a Pannonhalmi Szent Mártonhegy, a Csanak- és Szemerehegy alkotják a dombság magját. Legmagasabb pontjuk 317 méter. A borvidék teljes területe 3944 hektár, melyből 3236 első osztályú termőhely.  Mára mintegy 650 hektár a szőlővel borított terület.

  A településeket a szőlőheggyel úgynevezett „horhosok” kötik össze. Ezek alapvetően olyan löszbe vájt mélyutak, amelyeket előszeretettel használtak a szőlőművesek közlekedésre is.

  A meredek löszfalak páratlan lehetőséget adtak úgynevezett „lik-pincék” kialakítására. Ezeket használta a szőlőtermelő ember, amelyben lakott, bort tárolt, érlelt. A borvidék legszebb „lik-pince” sorait Győrújbarát, Nyúl, Écs települések „horgasaiban” találjuk. Hagyományosan fehérbort termõ terület, bár a múlt évszázad első felében még közel azonos volt a kék és fehérszőlő részaránya már már jellemzően szitne csak fehérbor termelés folyik a vidéken..

A legnagyobb részaránya az olaszrizling fajtának van, mindemellett azonban szép számmal szerepel a rajnai rizling a chardonnay és a rizlingszilváni, valamint a fűszeres tramini, a sauvignon blanc és fehérburgundi is. Az új telepítések szép számmal tartalmaznak korai és középérésű kékszőlő fajtákat is. Szép tételek készülnek pinot noir-ból, merlot-ból és kékfrankosból.
 

Szőlőfajták, borok

Az itt termett fehérborok remekül hordozzák a táj adta jegyeket. Frissek, fajtajellegesen gyümölcsösek, ahol a löszön érett savak szép hátterei az izgalmas illat- és ízvilágnak, hogy az hosszú ideig hízelegjen a fogyasztónak. Az újra reneszánszát élő hordós erjesztésű, érlelésű nagytestű fehérborok, melyek alapanyagai az olaszrizling, chardonnay-pinot blanc mutatják meg leghűebben a páratlan borvidéki adottságokból adódó lehetőséget.

A kitűnő fehérborokból, melyeket a jó minőség, a gazdag illat és zamatanyag, valamint a határozott tájjelleg jellemez, egyre többet exportálnak.

 

 

Forrás:  Gyor.huFizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 17

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jún 20

NEMZETKÖZI JÓGANAP
Ünnepeld velünk a Nemzetközi Jóganapot idén is az Erzsébet kertben! Az előző évek nagy sikerű r...
Sopron

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Győr

Partnereink
Facebook