Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Győr / Programok / Művészetek / Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programok

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programok 2018

9021 Győr, Király u -

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programok információk

Az intézmény alapító-névadója, Rómer Flóris győri bencés szerzetes. 2013. óta a régi-új névvel, 11 kiállítóhellyel, megyei hatókörű városi múzeumként jött létre két múzeumból - Városi Művészeti Múzeum és a Xántus János Múzeum - a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Az intézmény feladatai között a látogató, a látogatóvá „nevelés”, az értékek közvetítése, a helyi kultúra megőrzése és bemutatása fontos szerepet kapott. Az új szlogen is ezt tükrözi: „nyitott, színes, eleven”.
 

2018. szeptember 29., szombat, 16:00–19:00
Maurer Dóra Hajtogatott idő | Filmretrospektív I Tárlatvezetés

Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, fotográfus tárlatvezetése
Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Esterházy Palota (9021 Győr, Király u. 17.)


2018. október 4., 17:00–18:00
Párdiadal–Galla Miklós és Radnóti Ákos közös absztrakt kiállításának megnyitója

Széchenyi István Egyetem - Egyetemi Hangversenyterem
Kossuth Lajos u. 5., Győr

A kiállítás megtekinthető 2018. november 11-ig, szerdától-vasárnapig 10.00-18.00 óra között.

A két festő első közös kiállítása az absztrakt festészet jegyében fogant.
Galla Miklós 2011 óta fest. Mind geometrikus, mind szabadkézi műveiben arra törekszik, hogy eddig még nem látott, új formákat, vagy legalább ismert formák új kombinációját hozza létre. Kedvenc színe a kék. Jelszavai: 1. „Új látványt nyújtani a közönségnek!” 2. „Amit látunk, az maga a megfejtés!” 3. „Bármire szabad asszociálni, de semmire se kötelező!”
Radnóti Ákos 2017 óta fest, a Győri Művésztelep alkotóinak hatására és pár óra gyakorlás után vágott bele. Miklóshoz hasonlóan elsődlegesen a geometrikus formákkal kísérletezik. Próbálkozik installációkkal is. Kedvenc színei a narancs a kék és a zöld, nem feltétlenül ebben a sorrendben. A kortárs művészet nagy kedvelője és támogatója, s tudja, hogy ez út nehéz, „de ki elöl megy, az töri meg a jeget”.

A megnyitó után:

2018. október 4. 19.00 óra
Bélát itt ne keressék – Galla Miklós lemezbemutató koncertje

Galla Miklós – többek között Pacsai Márk segítségével – újjávarázsolta az egész repertoárját. Immár 21. századi, elektronikus hangszerelésben szólnak az ikonikus és kevésbé ikonikus dalok. De mindegyik ironikus! Bélát itt ne keressék, Kötöde, Brékó, brékó!, stb. Jelszó: Ma már a számítógép is hangszer!!! Energikus, ritmikus mozgás, muris, topogó tánc és a közönséggel való folyamatos, emberbarát kapcsolattartás teszi teljessé a zenei produkciót. Más szóval poénosak a konferanszok.
Színre lép az Elektromos gyalogos, a súlylökő, a gorilla, és kiderül, Miklós ki mindenkit szándékozik feljelenteni. A feldolgozások között lesz országos és világsláger is! Jó néhány dalhoz Miklós festményeit megmozgató, ötletgazdag, komputeres animáció készült, amelyek gigantikus vetítővásznon lesznek láthatóak, a zenével szinkronban. Időtartam: 70 perc + ráadások.

Célközönség: 14+
Részvételi díj: 1.200,- Ft


2018. október 13., szombat, 19:00–20:00
Backstage fórum - Győr

Magyar Ispita, Nefelejts köz 3, Győr

A 25 éves az NKA - Hangfoglaló turné bemutatja:
Backstage fórum beszélgetés Győr

Milyen a jó dalszöveg a magyar popzenében?
Igazán közel a magyar közönséghez ma is magyar dalszöveggel juthatsz. Mégis hogyan írjunk dalszöveget, mik a magyar dalszövegek jellemzői? A magyar nyelv ritmikája, prozódiája más, mint az angol nyelvre született ütemeké, hogyan fordíthatjuk előnnyé ezt a hátrányt? Milyen a popdal és a magyar nyelv kapcsolata? Erről beszél Beck Zoltán a 30Y frontembere és a PTE Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, aki a Rájátszás popzenész-költő párosok egyik verses dalszerzője volt, ma Szűcs Krisztián énekessel a Szűcsinger dalszerző-előadó duó tagja.
Moderátor: Réz György (Majdnem Híres Rocksuli)
Vendég: Beck Zoltán (30y), Szálinger Balázs költő

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött:

Időszaki kiállítás

Maurer Dóra: Hajtogatott idő - filmretrospektív 
2018. június 23. - szeptember 30.

Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.)

Maurer Dóra lassan több mint négy évtizede készít képzőművészeti munkásságával párhuzamosan filmeket, ő az egyik leghatározottabb karakterű kísérleti filmes Magyarországon.
Maurer Dóra összes filmjében következetesen a saját kérdéseire akar választ kapni, nem akar „élményt nyújtani”, nem akarja „magát kifejezni”, sem pedig azt bemutatni, hogy „ő hogyan látja a valóságot”. A környező valósággal egyébként ő is olyan bonyolultan egyéni kapcsolatban áll, mint bárki más - alkotó, vagy nem alkotó -, ő azonban saját bevallása szerint elsősorban arra akarja használni a kívülről jövő impulzusokat, hogy mintegy külső terepről kontrollálja saját útjának helyességét. Világos kapcsolatot, összefüggést mutatnak a képzőművészeti törekvések is, melyekből Maurer a filmjeit továbbfejlesztette. A legfontosabb ebből a szempontból az eltolódás elvének sokoldalúmegjelenítése (rézkarcona nyomólemez fokozatos elváltoztatása, festményen az elemek fizikai értelemben történő helyváltoztatása, vagy fokozatosan módosuló elemekből szériák létrehozása, fotón minimális eltérések kimutatása képpárok között, nézőpont- vagy helyzetváltoztatásból eredő szekvenciák, vagy akár egészen komplikált, különböző médiumokat egymásra utaló eltolódás konstrukciók). A film e tekintetben nem más, mint a kontinuitás megjelenése a képzőművészeti eltolódások statikus fázisai között. Áttételesebben ugyan, de a nyomhagyás, a lenyomat elve is vonatkoztatható a filmekre. Különösen az eltolódással kombinálva. A képzőművész számára végső soron minden lenyomatnak számít, az ecsetvonás éppúgy, mint a grafikai nyomat. Maurer néhány korai munkája azonban olyan nyomalkotási folyamatokat vizsgál, melyekben a folyamatosan ismétlődő mozgáshoz létre először alig észrevehető, majd lassan határozottá váló lenyomatokat, máskor minimális természeti változások sora, amit csak rögzíteni kell. Ez a rögzítés természetesen nemcsak fotó, hanem mozgófilm is lehet. Mint képzőművész, Maurer az az alkotó, akit a „kis dolgok” kis eltérések, alig észrevehető mozzanatok ösztönöznek alkotásra; ezeknek mennyiségi összefüggései, mérhetőségük feltételei vezetik el ahhoz a módszerhez, hogy többé kevésbé szervezetlen jelenségekre szigorú (számtani, geometriai, logikai) struktúrákat illesszen rá. Innen egy lépés a struktúrális filmalkotás, s megfordítva, Maurer filmjeinek éppen az az egyik legmegragadobb vonása, hogy a szigorú szerkezetet többnyire oldja a hordozóul választott téma.
Az elmúlt 15-20 évben egyre több vetítésre kerül sor nemzetközi és hazai kiállításokon, ami mögött egy egész esztétikai ok - okozati rendszer húzódik meg. Ebből a szempontból egy önmagában is különösen fontos esemény - Maurer Dóra filmretrospektív kiállítása.

A kiállításon Maurer Dóra, konceptuális fotók, film állóképanalizisek mellett 12 filmje kerül bemutatásra.

Ihlet és Ideál – Az inspiráló szépség
2018. június 15 – október 31.

Helyszín: Esterházy-palota (Győr Király u. 17.)
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Ihlet és Ideál – Az inspiráló szépség
Az idei év kiemelt időszaki kiállítása a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotói segítségével, az Ihlet és az ideál két útján elindulva meséli el az inspiráló női erő és szépségideál változásának történetét. A tárlaton bemutatásra kerülnek többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Borsos József, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly és Vaszary János alkotásai.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítóhelyei és nyitvatartásuk:

ESTERHÁZY-PALOTA
9021 Győr, Király u. 17.
Gyűjtemény: RADNAI GYŰJTEMÉNY
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

PÜSPÖKI UDVARBÍRÓHÁZ
9021 Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.
Gyűjtemény: BORSOS MIKLÓS ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS / GYERMEKMÚZEUM
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

KRESZTA-HÁZ
9021 Győr, Apáca u. 1.
Gyűjtemény: KOVÁCS MARGIT ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

FRUHMANN-HÁZ
9022 Győr, Kiss János u. 9.
Gyűjtemény: CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

RÓMER-TEREM
9022 Győr, Teleki L. u. 21.
Gyűjtemény: IDŐSZAKI KIÁLLÍTÓTÉR
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10-18 óráig

APÁTÚR HÁZ
9022 Győr,Gyűjtemény: GYŐR ÉS KÖRNYÉKÉNEK TÖRTÉNETE / A PETZ-CSALÁD ORVOSTÖRTÉNETI, KÉPZŐ-ÉS IPARMŰVÉSZETI HAGYATÉKA / AZ ABÁD-HAUSER CSALÁD GYŰJTEMÉNYE / MADÁCH IMRE GYŰJTEMÉNY / A PUSZTULÁS KÉPEI – ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS ÉS EMLÉKHELY A LEBOMBÁZOTT GYŐRRŐL A LÉGÓPINCÉBEN
Nyitva tartás: Felújítás miatt zárva 2016 májusig. Széchenyi tér 5.

MAGYAR ISPITA
9022 Győr, Nefelejcs köz 3.
Gyűjtemény: VÁCZY PÉTER GYŰJTEMÉNY
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

NAPÓLEON-HÁZ, GYŐRI GRAFIKAI MŰHELY ÉS KIÁLLÍTÓTÉR
9021 Győr, Király u. 4.
Gyűjtemény: IDŐSZAKI KIÁLLÍTÓHELY
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

ZSINAGÓGA
9025 Győr, Kossuth L. u. 5.
Gyűjtemény: VASILESCU-gyűjtemény
Nyitva tartás: szerda – vasárnap: 10–18 óráig

VASTUSKÓS HÁZ
9022 Győr, Széchenyi tér 4.
Gyűjtemény: PATKÓ IMRE GYŰJTEMÉNY
Nyitva tartás: kedd – vasárnap: 10–18 óráig

Várkazamata, Kőtár
9022 Győr, Bécsi kapu tér 5.
Gyűjtemény: RÓMAI KORI KŐTÁR / ÚJKORI KŐTÁR / HORVÁTH JÓZSEF TÉGLAGYŰJTEMÉNYE
Nyitva tartás: bizonytalan ideig zárva

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Művészetek,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 22

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Máj 25

Gyereknapi programok a Fény Utcai Piacon
Zöldségszobrászat, arcfestés, bűvészshow, zenés előadás – többek között ezzel várja a gyerekeke...
Budapest

Máj 25

2019-ben újra Zsidó Művészeti Napok
Rangos művészek, egyedi, különleges előadások – a Zsidó Művészeti Napok 2019. május......
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Hotel Schweizerhof Győr

Szállodánk Győr hangulatos, barokk belvárosában helyezkedik el. A város három folyó, a ...

2 City Komfort Apartman Győr

Remek kiindulópont a hangulatos történelmi belváros felfedezésére kitűnő éttermekkel

3 Katalinkert Panzió Győr

Májustól októberig 120 fős kerthelyiséggel, cigányzenével várjuk vendégeinket. Panzió...

Látnivalók a közelben

1 Esterházy-palota, Városi Művészeti Múzeum Főépület
Logó

A Városi Művészeti Múzeum egy több épületből álló múzeum-együttes, melynek főépü...

2 Napóleon Ház
Logó

A patinás műemléképületben, mely nevét Napóleon győri tartózkodására emlékezve kapt...

Shopping a közelben

1 Exotic Férfi Divat

Öltönyök, szmokingok urak részére!

MegosztomProgram, esemény kereső Győr

Partnereink
Facebook