Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Győr / Blog / Turisztika / Győr a "Találkozások városa"

Győr a "Találkozások városa"

Győr a "Találkozások városa" képek

  •  - Győr a "Találkozások városa"
  •  - Győr a "Találkozások városa"

Győr a "Találkozások városa" információk

Győr hazánk Észak-nyugati szegletében Győr-Moson-Sopron megye székhelye, a Nyugat-Dunántúl régió központja. A Budapesttől mintegy 120 kilométerre elhelyezkedő települést az M1-es autópályán célszerű megközelíteni.

Győr rendkívül jó közlekedési körülményekkel van megáldva, ezért is kapta a „Találkozások városa” elnevezést. A fantasztikus természeti értékekkel körülölelt város, a Kisalföld keleti felében közvetlenül a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet felső szegletében és a buja Szigetköz alatt; a Rába, a Mosoni-Duna és a Rábca torkolatánál terül el. Így tulajdonképpen, mint a „Folyók városa” is megállja a helyét.

Győr várostörténete rövidre szabva

A térség már római korban is fontos szereppel bírt, a tartományt védő vár már akkor is épült a városban. Az évszázadok során egyre nagyobb lett a vidék jelentősége, Szent István királyunk idején mér székhellyé lett, püspökséggel és székesegyházzal. A vár a törökök idején végvárként védte Bécset, ám 1594-ben a törökök kezére került és a város szinte kiürült.

A 17. századtól vett a város új lélegzetet, és a 18. században már egy szép új barokk stílusú város épült fel, melyben beindult a kereskedelem. Az 1830-as évekre Győr lett hazánk legfontosabb kereskedelmi csomópontja. Viszont a szabadságharc az útjába állt ennek a hihetetlen mértékben meglóduló fejlődésnek.

Ám ez a város a mínuszból is sikeresen felküzdötte magát, hamarosan a gabonakereskedelem, és az állatkereskedelem megoldotta a pénzügyi problémákat. 1860 táján, miután a nemzetközi nagyságúvá nőtt vízi szállításon alapuló gabonakereskedelem bedől, a városban új törekvések mozgatták meg a további fejlődést. Ekkor nagyszámban épültek új épületek, intézmények.

A 20. század világháborúi Győr városát sem kímélték, ám hamar lábra állt. Ez a fejlett iparváros, Budapest mellet hazánk második legjelentősebb ipari centruma lett. 1950-ben a három megyét, Győrt, Mosont és Sopront egyesítették, melynek Győr lett a megyeszékhelye.  

A település lakossága a 20. század közepén szépen megduzzadt, manapság a népesség száma egy 2010-es adat alapján 130 ezer körül mozog. A gazdasági, infrastrukturális fejlettség napjaikban is jellemző Győrre. Oktatási, kulturális, egyházi, sportközpont, no és fürdőváros, nyaranta a fesztiválváros jelzővel is megállja a helyét, ám a kultúrára éhes polgárokat egészévben igényes programokkal látják itt el.

Győr programja közül szívesen kiemeljük a Barokk Bál, a Győri Tavaszi Fesztivál és a Négy Évszak Fesztivál felsorolni hosszadalmas programjait. 


Szerző: GE - Városom.huFizetett hirdetés

Még több Blog Győrben

Utazás 2011 díszvendég: Győr

Az ország legnagyobb turisztikai kiállításának az Utazás Kiállítás 2011-es belföldi díszvendége...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 25

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 25

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Győr

    

Partnereink
Facebook