Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Pannonhalmi Borvidék

Pannonhalmi Borvidék információk

A Győr meleltti Pannonhalmi Dombság borvidéke

 
A Bakony legészakibb nyúlványain a Pannonhalmi Dombság három vonulatának  délkeleti-, déli és délnyugati lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. A vidék történelme, társadalmi és gazdasági fejlődése jelentősen összefüggött a szőlőtermeléssel, a szőlő kultúrával.

Ezt erősítette meg Pannónia Szent Hegyén, Géza fejedelem által alapított bencés monostor is, ahol az államalapítás után 997-től szőlőt, bort termeltek a Főapátság  uradalmaiban, falvaiban. A bencés rend papjai a szószékről, de a gyakorlatban is segítettek az uradalom lakosainak a fejlett szőlőtermesztés és borászat elsajátításában. A XIX. században az apátsági nagybirtok mellett kisebb szőlőbirtokok is foglalkoztak árubor termelésével, amelynek a filoxéra kór vetett véget.

Több évtizedes szünet után a borvidék 1990-ben jött létre s jelenleg Pannonhalmi borvidék néven működik. A Győr környéki borvidék 15 települést foglal magába. Földrajzilag a Pannonhalmi Szent Mártonhegy, a Csanak- és Szemerehegy alkotják a dombság magját. Legmagasabb pontjuk 317 méter. A borvidék teljes területe 3944 hektár, melyből 3236 első osztályú termőhely.  Mára mintegy 650 hektár a szőlővel borított terület.

  A településeket a szőlőheggyel úgynevezett „horhosok” kötik össze. Ezek alapvetően olyan löszbe vájt mélyutak, amelyeket előszeretettel használtak a szőlőművesek közlekedésre is.

  A meredek löszfalak páratlan lehetőséget adtak úgynevezett „lik-pincék” kialakítására. Ezeket használta a szőlőtermelő ember, amelyben lakott, bort tárolt, érlelt. A borvidék legszebb „lik-pince” sorait Győrújbarát, Nyúl, Écs települések „horgasaiban” találjuk. Hagyományosan fehérbort termõ terület, bár a múlt évszázad első felében még közel azonos volt a kék és fehérszőlő részaránya már már jellemzően szitne csak fehérbor termelés folyik a vidéken..

A legnagyobb részaránya az olaszrizling fajtának van, mindemellett azonban szép számmal szerepel a rajnai rizling a chardonnay és a rizlingszilváni, valamint a fűszeres tramini, a sauvignon blanc és fehérburgundi is. Az új telepítések szép számmal tartalmaznak korai és középérésű kékszőlő fajtákat is. Szép tételek készülnek pinot noir-ból, merlot-ból és kékfrankosból.
 

Szőlőfajták, borok

Az itt termett fehérborok remekül hordozzák a táj adta jegyeket. Frissek, fajtajellegesen gyümölcsösek, ahol a löszön érett savak szép hátterei az izgalmas illat- és ízvilágnak, hogy az hosszú ideig hízelegjen a fogyasztónak. Az újra reneszánszát élő hordós erjesztésű, érlelésű nagytestű fehérborok, melyek alapanyagai az olaszrizling, chardonnay-pinot blanc mutatják meg leghűebben a páratlan borvidéki adottságokból adódó lehetőséget.

A kitűnő fehérborokból, melyeket a jó minőség, a gazdag illat és zamatanyag, valamint a határozott tájjelleg jellemez, egyre többet exportálnak.

 

 

Forrás:  Gyor.huFizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 01

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Dec 01

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Győr

Partnereink
Facebook